05.02.15

Vabandust, ma ei tegele poliitikaga!

Üllatusin ukselt-uksele kampaania raames inimestega suheldes, et nii mõnigi avas ukse, aga kuuldes, et olen SDE riigikogu kandidaat, tuli vastuseks kiire ''ma ei tegele poliitikaga'' ja uks pandi kinni sama kiiresti kui see avati. 

Mõistan neid, kes ütlesid, et on juba valiku teinud või hetkel liiga kiire, et vestelda või neid, kes olid ilmselgelt riigis pettunud. Ometi jäi mind kummitama eelsõnatud väljend. Kui mõtiskleda poliitika laiema tähenduse üle, siis see hõlmab endas inimese elu igas aspektis. Poliitika kui eesmärkide seadmine ja otsuste tegemine on osa iga inimese elust, milles nad viljelevad näiteks oma isiklikku tervisepoliitikat (trenn, toitumine) või isiklikku hariduspoliitikat (koolis käimine, enese koolitamine) ning vastutavad nende valikute edukuses iseenda ees. Kogu meie elu seisneb otsuste tegemises ja väita, et me ei tegele poliitkaga, tundub vale. Ja kui me lähtume sellest, et mitte keegi ei soovi oma elul lihtsalt suvalises suunas triivida, siis samamoodi tuleks lähtuda ka riigi juhtimises ja kindlasti osaleda vähemalt valimistel, mis kujundab langetatavad otsused ja eesmärgid riigi tasandil.

Tihti ei ole inimesed, kellega pikemalt vestelda, jõudnud valimisprogrammidega tutvuda. See on täiesti arusaadav, et erakondade peale kokku üle 200lk ei jõua lihtsalt lugeda. Seepärast on osati hea, et läbi meedia ja uudiste jõuavad valijateni vähemalt mõned suuremad lubadused/loosungid, mida erakonnad esindavad. Ja veel parem on see, et käies ukselt-uksele, on inimestega otse suheldes võimalik kiirelt anda ülevaade programmi osadest, mida meedias ei kajastata.


Igaühel meil on erinevad huvid ja eesmärgid ning kõigi jaoks ei ole niivõrd oluline või vajalik osaleda pidevalt riigi juhtimises ning see on täiesti arusaadav. Igal inimesel oma nägemus isiklikust heaolust ja osad meist on õnnelikud, kui saavad tööl ennast realiseerida ning pärast oma perega aega veeta ning riigijuhtimine usaldada turvaliselt nendele, kes selleks valmisolekut näitavad. Sellest hoolimata ei maksaks ära unustada oma tähtsat rolli valimistel, et näidata üheskoos teistega oma riigile, millises suunas me soovime edasi minna. Ja kusjuures seda erinevate otsustajate iseseisvate otsuste lõpptulemust võibki nimetada poliitikaks. Ning lõpetan oma väikese arutluse poliitikute üle nalja tegeva Tujurikkuja 2009 osaga ''Politoloog Paul Nusik''.